Hjørring Kommunes Naturpolitik


Tv-programmet ’Giv os naturen tilbage’ har fulgt projektet ’Naturkommunen blomstrer vildt’, som er en del af Hjørring Kommunes Naturpolitik

’Giv os naturen tilbage´ kan stadig ses på Danmark Radio - du finder det hér

Vil du gøre seks gode ting for din have lige nu?  


Hvis programmet har fået de grønne fingre til at krible, kan du sagtens hoppe i havehandskerne og få jord under neglene her i efteråret. 

 1. Saml frø i den vilde natur og så dem ud i haven nu!
  Sommerfugle og andre insekter har brug for vilde planter. Både for at få nektar og endnu vigtigere for at larven kan få mad. Blåfuglens larve er lidt kræsen vil fx kun spise blade fra kællingetand. Lige nu kan du samle vilde frø fra naturen og gro dem selv. De bedste steder er overdrev, klitter og heder. Hvis det ikke er offentligt ejet, så tag en snak med ejeren. Se om du kan finde frø fra fx kællingetand eller blåhat. Frøene skal sås i sandet jord og i fuld sol. Husk at fjerne græsset først!

 2. Køb frø fra de vildeste planter
  Hvis du er så heldig at bo i Hjørring Kommune, kan du købe "Naturkommuneblandingen" i genbrugsbutikken i Hjørring på Mandøvej. Ellers kan du søge efter "kystnær blanding" eller "vildengblanding" på nettet. De kan sås ud nu i sandet bar jord - gerne i fuld sol.

 3. Gør haven til et tag selv-bord
  I den vilde natur er der vilde dyr. Med lidt snilde kan du lokke dem helt ind i haven. Hvis du planter fuglenes livretter som frugter fra hvidtjørn, røn og slåen, kigger de sikkert forbi. Hasselnødder og agern hører til egernets favoritter.

 4. Lad havetraileren stå 
  Dedikér et hjørne af haven til kompostbunke med blade, græs og grønt affald. Så kan du forbedre din egen jord helt uden kemikalier. Næste gang du klipper hæk, kan du lade nogle små bunker af grene ligge. Det er det perfekte hjem for smådyr og svampe.

 5. Dødt ved giver liv
  Et af de allervigtigste levesteder for insekter er gamle træer og især udgåede træer og stammer. Så fæld aldrig de gamle løvtræer! Hvis det ikke kan undgås, så lad stammen blive tilbage i 1-3 meters højde.

 6. Tænd for vandet
  Vand er kilden til liv. I haven kan vand forekomme på mange forskellige måder: fuglebade, havedamme eller små vandløb. Så giver du plads til tudser og frøer, mens fuglene kan slukke tørsten efter flyveturen.

Tilmeld dig naturskønne nyheder

I vores nyhedsbrev stikker vi en finger i jorden og holder dig opdateret på naturen.
Få flere vilde naturtips her
X

Tilmelding

* indikerer påkrævede felter

SÅ MANGE FLERE INSEKTER BOR DER I DE OMRÅDER HVOR NATUREN BLOMSTRER VILDT

Fire gange

så mange sommerfugle

Dobbelt

så mange bier

Ti gange

så mange svirrefluer

Naturpolitik

Se hvad alle snakker om

Artsrigdom, vild natur og natur i byen

Vær med

Fotokonkurrence

Blær dig med æblerøde kinder

Profilering, turisme og bosætning

Vær med

Må vi se dit projekt?

Del dine naturbillede fra Hjørring på Instagram med hashtagget #Naturkommunen. Så viser vi dit billede her. På den måde kan du inspirere andre til at komme ud og få fingrene helt ned i naturen.


 

Ses vi på Naturmødet 28.-30. maj 2021?

I år var Naturmødet ONLINE p.g.a. coronakrisen, men næste år samles vi igen i Hirtshals, og indtil da kan naturen og Naturmødet i stedet for rykke ud til dig - online. Vi har nemlig samlet en række talks og podcasts, så du kan dykke ned i alt det natur, du vil.